Stabij is gehoorzaam...     

Stabij Is Een Goed Te Trainen Ras

Toegewijd, zacht en rustig als huisdier, erg intelligent, gehoorzaam, goede waakhond, niet wreed of happerig. Ze zijn zeer goed te trainen, maar hebben regelmaat nodig. De stabij heeft een goed temperament, is vriendelijk, tolerant en wil graag behagen. Een andere karaktertrek van de stabij is zijn grote tolerantie tegenover kinderen, en ook andere dieren die bij het huishouden horen worden vriendelijk behandeld. Deze hond heeft een ontspannen instelling en wil graag met kinderen spelen. Toch zijn ze ook goede waakhonden. Ze zijn erg liefhebbend en veel stabijen houden van knuffelen. Veel Nederlandse eigenaren gebruiken de aangeboren vaardigheid tot ophalen voor het spelen met een bal. Deze hond is een geweldig huisdier om in en rond het huis te hebben en past goed bij het Hollandse landschap met zijn vele parken en rivieren. Hoewel het een goede waakhond is is hij ook vriendelijk, aaibaar en sterk. Grotere stabijen kunnen sleeen trekken in de winter. Van nature zijn stabijen gehoorzaam, vredelievend, aardige en geduldige honden, die zeer blij zijn met hun familie en ervan houden op hun baasje te behagen. Een oorspronkelijke Fries zei eens over de stabij; "de stabij lijkt qua karakter op Friese mensen; koppig, rechtdoorzee, sociaal en rustig, vriendelijk, maar vooral een beetje terughoudend naar vreemden." De stabij is vooral een geweldig familie- en gezelschapsdier. Hij houdt ervan een taak te hebben; vanwege hun grote intelligentie, snelheid, flexibiliteit en verlangen naar het behagen van anderen zijn ze uitermate geschikt als behendigheidshonden. Ze vinden het geweldig om tennisballen op te halen en goed hun best te doen in gehoorzaamheidsles etc. Ze zijn fris en actief in de buitenlucht, maar kalm binnenshuis, zolang ze een gemiddelde beweging per dag krijgen.

Simpelweg een stevig gebouwde langharige pointer, groter in lengte dan in hoogte die een niet te grove of te verfijnde bouw heeft. De huid zit strak om het lichaam; er is weinig halskwab en lip te zien. Het haar op de oren is lang aan de top en verminderd tot en met het laatste gedeelte van de oor, waar het haar kort is. De vorm van de oor is die van een metselaars troffel. Het haar op de benen en staart is ook typisch. Achterop de voor- en achterpoten en op de staart is het haar dik en wild. De hond heeft een redelijk wijd borststuk en redelijk grote, goed ontwikkelde poten. Bedenk maar eens dat de hond in staat moet zijn lange tijd te kunnen lopen, zwemmen of klimmen! De uitdrukking op het gezicht is altijd zacht en intelligent. Mogelijke kleuren zijn zwart, bruin en oranje met witte markeringen. Stippen en/of grijs en bruine stippen in het wit komen ook voor.

De naam "stabij" komt oorspronkelijk uit Friesland. Het is waarschijnlijk een afstammeling van de Spaniel die door tijdens de Spaanse bezetting naar Nederland zijn gehaald. Stabij is een verbastering van sta me bij. De stabij is een jachthond waarvan afbeeldingen zo oud als uit 1800 zijn gevonden. In het begin werd hij vooral gebruikt voor klein vee en vogels. Het bleek een prima mollenvanger te zijn, die tijdens het jachtseizoen ook werd gebruikt als allround-jachthond. De oorsprong van deze hond vinden we dan ook in de jacht en hoewel ze nog steeds voor de jacht worden gebruikt zijn het vooral familiehonden. Wanneer hij dus mollen en ander ongedierte vangt worden deze vermoord door de nek te breken, maar de vacht blijft intact. Deze uitstekende zwemmer kan goed tegen koud water en wil zijn baasje graag behagen.

Vandaag de dag is de stabij een uitermate fijne metgezel en familiehond, maar geniet ook een kleine maar toegewijde populariteit onder Nederlandse sporters. Het aantal van deze honden stijgt langzaam maar gestaag. Omdat de honden van oorsprong van arme boeren waren was zon allrounder erg welkom; een hond was vaak het enige wat men zich kon veroorloven. De hond moest tolerant zijn tegenover het vee op de boerderij, vriendelijk met kinderen en beschermend tegenover het landgoed, zonder wreed of bijterig te zijn. Het thuis trainen van deze honden kan veel resultaat opleveren maar is niet noodzakelijk voor normaal functioneren. Zoals bij elke hond is het wel belangrijk dat ze in een vroeg stadium sociale interactie of training krijgen.

De stabij is een gezonde hond. In het verleden heeft het ras wat problemen gehad, maar zorgvuldig fokken heeft de meeste problemen opgelost. De Nederlanders proberen al jaren de heup-verouderingsproblemen uit te fokken, en alleen gezonde dieren worden doorgefokt. Deze soort heeft een aardige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig en houd van het spelen met kinderen. De honden worden gebruikt in bijna elke denkbare vorm van training; behendigheid, gehoorzaamheid, jagen, triatlon, uithoudingsvermogen en frisbee. Een gezonde stabij ondervindt geen lichamelijke problemen bij deze activiteiten. Deze honden moeten dagelijks wordt uitgelaten of hebben een grote omheinde tuin nodig waarin ze kunnen spelen.

Wilt u ook uw Friese Stabij trainen tot een echte behendigheidshond? Kijk voor informatie op www.hondtraining.com
 

Klik hier voor de Geheimen van Professionele Hondentrainers!